Piyasalarda dünün özeti ve bugün beklenen önemli gelişmeler
Investing.com – Küresel piyasalar, haftaya Orta Doğu’daki jeopolitik riskten kaynaklı olarak negatif görünümle başladı. Dün öğlenden sonra İsrail’in misilleme yapılacağına dair açıklamaları gerilimi yükseltirken piyasada tedirginliğin korunmasına neden oldu.
Jeopolitik riskin yanında Fed kaynaklı faiz baskısının etkisi de görülürken ABD borsaları dünkü negatif kapanışın ardından bu sabah vadeli işlemlerde kısmi satışlar gördü. Yurt içinde ise Borsa İstanbul, bayram öncesi rekor seviyelerinden gelen kâr satışlarıyla %1,37 geriledi. BIST’te baskının bir süre daha devam edebileceği öngörüsü bulunurken Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primleri ise 304 puan seviyesinde bulunuyor.
Dün yurt içinde açıklanan veriler arasında Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı işsizlik oranı Şubat ayında bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak %8,7 olarak açıklandı. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin oranı %49,3 olurken, atıl iş gücü oranı %24,5 oldu.
Gündeme yansıyan diğer bir konu ise Dünya Bankasının Türkiye için büyüme tahminini aşağı yönlü revize etmesi oldu. Dünya Bankası raporunda 2024 yılı için ekonominin %3, 2025 yılı için ise %3,6 büyüyebileceği öngörüldü. Raporda sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonun Mayıs ayında zirve yaptıktan sonra düşüşe geçmesinin beklendiği üzerinde duruldu. Diğer yandan net ihracatın katkısıyla 2024 yılından itibaren cari dengenin iyileşmesi öngörülüyor.
TCMB 2023 yılı bilançosunu açıkladı
TCMB, 2023 yılı bilançosunda 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Yetkililer, zararın taşınan açık döviz pozisyonu ve KKM kur farkı ödemelerinden kaynaklandığını belirtti.
Yurt içinde öne çıkan gelişmeler
Bugün yurt içinde gerçekleşecek kabine toplantısı sonrası verilecek mesajlar ve Hazine ihaleleri yakından izlenecek. Ayrıca bugün IMF – Dünya Bankası Bahar toplantıları da başlıyor ve hafta sonuna kadar devam edecek. Toplantılara Türkiye’yi temsilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan katılacak.
Bugün açıklanacak veriler arasında Türkiye’de perakende satış verileri bulunuyor. Yurt dışında ise ABD’de inşaat izinleri ve sanayi üretimi, Avrupa’da ticaret dengesi ile ZEW ekonomik hissiyat verisi izlenecek.
ABD’de tüketici talebi güçlü kalmaya devam ediyor
ABD’de açıklanan perakende satışlar verisi Mart ayında tahminlerin üzerinde geldi. Önceki ayın verisi de yukarı yönlü revize edildi. ABD perakende satışlarının, online perakendecilerin gelirlerindeki artışın etkisiyle Mart ayında beklenenden daha fazla arttığı yorumu yapıldı.
Piyasa yorumcuları, güçlü verilerin Fed’in “faiz oranlarını düşürmek için aceleye gerek olmadığı” yönündeki genel görüşünü desteklediği yönünde geldiğini düşünüyor. Para piyasasına yönelik fiyatlamalarda Fed’in faiz indirimlerine başlama ihtimali, Haziran için %20’nin ve Temmuz için yüzde 40’ın altına geriledi.